מגמת פילוסופיה

"חיים שאינם עומדים למבחן לא שווה לחיות אותם".

 

הרבה אנשים מאמינים כי האמירה הזו של סוקרטס, שתועדה על ידי אפלטון, היא מספיקה כדי להסביר את הצורך בלימודי פילוסופיה.

כל בני האדם מגיעים לעולם ועושים כל שביכולתם להצליח עם הדברים שהם מקבלים. סוקרטס סבר כי אם לא נדרש לאתגרים שיעמידו את האינטליגנציה שלנו למבחן, אנחנו לא נהיה שונים מבעלי החיים שפועלים בצורה אינסטינקטיבית כדי לשרוד. סוקרטס טען כי כדי להיות בשליטה, על האדם לעסוק בחשיבה, רצוי וחשוב שנדאג לטפח את החוכמה שלנו.

 

במגמת הפילוסופיה, ניתנת לתלמידים הזדמנות לקנות את ראשית הידע ואת הכישורים הדרושים לזיהוי בעיה פילוסופית ולבחון אותה. ניתוח טקסטים יאפשר לתלמידים להתוודע אל האופנים השונים שבהם ניסחו ההוגים הגדולים בכל הדורות את הבעיות שבהן התלבטו, ולהתוודע לפתרונות שגיבשו. הטקסט ישמש נקודת מוצא ועוגן לדיון רחב יותר, שיתרום להעמקת ההבנה, תוך פיתוח גישה ביקורתית לתורות ולעמדות הקיימות.

מסגרת התוכנית התוכנית מיועדת לשתי הכיתות העליונות של החטיבה העליונה. משך התוכנית – שנתיים.

 

בשנת הלימודים הראשונה יילמדו נושאי החובה (בסיס הידע והמיומנויות): תורת המידות (אתיקה), תורת ההכרה (אפיסטמולוגיה) ומטאפיזיקה. בשנת הלימודים השנייה ילמדו פרקי הרחבה והעמקה. פרקי ההרחבה וההעמקה כוללים נושאים כמו: תורת המדינה (פילוסופיה מדינית), אסתטיקה, פילוסופיה של הדת, לוגיקה, הבעיה הפסיכופיזית (גוף ונפש), צדק, אקזיסטנציאליזם (הקיום האנושי), דטרמיניזם וחופש ועוד.

 

מטרת לימודי הפילוסופיה היא להפגיש את התלמידים עם היצירה התרבותית האנושית ולפתח ראשיתה של חשיבה ביקורתית מקיפה, חשיבה המצריכה חריגה אל מעבר לגבולותיהם של מקצועות הלימוד.

מגמות נוספות